Vegetarische aubergine dip – Midden Oosterse Mezze (deel 1)

Vegetarische aubergine dip – Midden Oosterse Mezze (deel 1)

Deze vegetarische aubergine dip is echt onweerstaanbaar lekker! Ik ben gek op de Midden Oosterse keuken en dan met name op Mezze. Mezze zijn heerlijke Midden Oosterse hapjes die vaak als voorgerecht worden gegeten. Wanneer je een keer aan de slag gaat met het maken van Mezze mag deze dip absoluut niet ontbreken. Hij is heerlijk romig, maar wel met een beetje pit. De granaatappelpitjes bovenop zorgen voor een zoete smaakexplosie in je mond.

Midden Oosterse Mezze recepten

Dit recept is de eerste in een reeks van Midden Oosterse Mezze recepten! Uiteindelijk zul je hier alle recepten vinden die je nodig hebt voor een heerlijk Midden Oosters geïnspireerd voorgerecht. Uiteraard is deze dip ook heerlijk voor bij de borrel of een uitgebreide lunch. Schrik niet van de enigszins lange ingrediëntenlijst. Dit recept is aardig wat werk, maar is zeker de moeite waard. Granaatappelmelasse haal je bij de Turkse supermarkt.

Recept vegetarische aubergine dip

Dit recept voor vegetarische aubergine dip is voldoende voor 4 personen als mezze

  • 2 aubergines
  • 40 gram tahinpasta
  • 4 eetlepels water
  • 2 theelepels granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • pitten van een halve granaatappel
  • zout en peper

We gaan beginnen met het roosteren van de aubergine. Verwarm de grill in je oven voor. Prik een paar gaatjes met een vork in iedere aubergine. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg daar de aubergines op en schuif ze onder de grill. Laat de aubergines aan de buitenkant helemaal zwart worden. wanneer de aubergines inzakken zijn ze gaar. Dit duurt 20 tot 30 minuten. Je kunt de aubergines ook roosteren door ze in de vlam van je gasfornuis te houden, maar in de oven is een veiligere manier.

Laat de aubergines afkoelen. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Leg in een vergiet of zeef en laat het vruchtvlees een half uur uitlekken.

Ondertussen kun je de andere ingrediënten klaarzetten. Snijd de peterselie fijn, maak een teentje knoflook schoon en haal de granaatappelpitten uit de granaatappel. Dit doe je door de granaatappel door midden te snijden. Vervolgens leg je de granaatappel met de snijkant naar beneden op je hand. Houd de granaatappel boven een schaaltje en sla met een pollepel zo hard mogelijk om de achterkant. Je moet even doorgaan met meppen, maar uiteindelijk zullen de pitjes loslaten en tussen je vinger door in het schaaltje vallen. Wanneer je je granaatappel op deze manier schoonmaakt hoef je niet al het wit tussen de pitjes uit te pulken. Zorg er wel voor dat je een schort aan doet, anders zitten je kleren onder het granaatappelsap.

Meng in een schaal de tahin met het water, het citroensap en de granaatappelmelasse. Knijp het teentje knooflook uit of snijd het heel fijn en meng het door de tahin heen.

Snijd vervolgens het vruchtvlees van de aubergine grof in stukken. Het valt vanzelf verder uit elkaar. Meng het samen met de peterselie door de tahin heen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de granaatappelpitten er boven op. Lekker met Turks brood, pita broodjes of zelf gemaakt melkbrood. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarische aubergine dip
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *