Aardbeientaartjes met Zwitserse room

Aardbeientaartjes met Zwitserse room

Deze overheerlijke aardbeientaartjes maakte ik (inmiddels al weer een paar weken geleden) voor moederdag. Ze waren echt ontzettend goed gelukt, dus ik kan niet anders dan het recept met jullie delen. Een heerlijke knapperige bodem, een romige vulling en heerlijke aardbeitjes boven op, om je vingers bij af te likken! Ze zijn echt heel erg lekker en zien er ook nog eens prachtig uit.

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik super leuke taartvormpjes in de Dille & Kamille. Perfect voor een persoons taartjes, met een mooi geribbeld randje en een losse bodem. Ik wist gelijk wat ik er mee wilde doen: aardbeientaartjes bakken. Je kunt deze taartjes overigens ook prima in een grotere taartvorm maken. Je kunt bijvoorbeeld een boterkoekvorm gebruiken of een soortgelijke grote vorm die rond of rechthoekig is. De hoeveelheden blijven voor een grote taart hetzelfde, je hebt ruim voldoende deeg en vulling.

Aardbeientaartjes

Recept aardbeientaartjes met zwitserse room

Dit recept voor aardbeientaartjes is voldoende voor 5 kleine taartjes of 1 grote taart

  • 195 gram bloem
  • 113 gram boter op kamertemperatuur
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 250 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 ml slagroom
  • 1 doosje aardbeien

Begin met het maken van het deeg voor de bodem van de aardbeientaartjes. Meng in een kom de bloem en het zout. Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig. Mix vervolgens het ei erdoorheen. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe en mix tot het een samenhangend deeg is, maar niet langer. Haal het deeg uit de kom, maak er een platte schijf van en laat het voor een half uur rusten in de koelkast.

Ondertussen heb je tijd om de banketbakkersroom te maken. Breng 250 ml melk met het vanille extract in een pannetje aan de kook. Scheid ondertussen je eieren, de eiwitten heb je niet nodig dus die kun je eventueel voor iets anders gebruiken. Meng de suiker en de bloem door de eidooiers heen. Als de melk kookt giet je eerst een scheutje melk bij de eidooiers. Roer goed door en voeg het eidooier-mengsel daarna toe aan het pannetje melk. Draai het vuur laag en roer goed door met een garde tot dat de banketbakkersroom mooi dik wordt. Laat even koken, tot de gewenste dikte en zodat de bloem goed gaar is, en stort daarna uit in een diep bord of ondiepe schaal. Dek af met een velletje vershoudfolie en laat afkoelen.

Nadat het deeg een half uurtje in de koelkast heeft gelegen is het tijd om de vormpjes te bekleden. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de vormpjes goed in met boter en bestuif daarna met een beetje bloem zodat de taartjes straks goed loslaten. Je kunt er nu voor kiezen om het deeg uit te rollen en zo de vormpjes te bekleden, maar het is net zo makkelijk om het deeg in de vormpjes te drukken omdat het deeg erg snel scheurt. Als je het deeg met je handen in de vormpjes verdeelt moet je oppassen dat je de bodem niet te dik maakt. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem zodat het deeg niet opblaast. Zet de vormpjes op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak ze voor vijf minuten en verlaag de temperatuur dan naar 180 ºC. Laat ze nog een kwartier bakken totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat de bodempjes volledig afkoelen voordat je ze vult.

Als je de taartjes niet gelijk of binnen een paar uur gaat opeten is het belangrijk om de bodempjes te bestrijken met een beetje gesmolten chocolade. Dit zorgt er voor dat ze niet zacht worden. Smelt ongeveer 150 gram chocolade (wit of melk) en bestrijk hiermee de bodempjes als ze afgekoeld zijn.

Als  de banketbakkersroom helemaal afgekoeld is kun je verder met het maken van de Zwitsere room. Klop 250 slagroom tot luchtig tot ‘ie stevige pieken vormt. Spatel de banketbakkersroom er doorheen. Was daarna de aardbeien, snijd de kroontjes eraf en snijd ze daarna door midden of in plakjes (ik had ongeveer 3/4 doosje nodig).

Je bent nu klaar met al het voorbereidende werk. Tijd om de aardbeientaartjes af te maken. Schep een flinke lepel (0f twee) Zwitserse room in de bodempjes en beleg met de aardbeitjes. Je kunt er voor kiezen om ze allemaal netjes één kant op te leggen, maar zoals je op de foto kunt zien heb ik die moeite niet genomen. Lekker en mooi zijn deze aardbeientaartjes toch wel. Eet smakelijk!

Aardbeientaartjes met Zwitserse room
Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *