Panzanella: Italiaanse broodsalade

Panzanella: Italiaanse broodsalade

Panzanella is een heerlijke Italiaanse broodsalade die al tijden op mijn ‘moet ik eens maken lijstje’ stond. Het is een salade die je maakt met oud en uitgedroogd brood. Klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar het is heel erg lekker. Het brood zuigt namelijk alle sappen van de salade op, waardoor het heel lekker gaat smaken. Panzanella is een heerlijke maaltijdsalade voor op een zomerse dag. Een recept waarbij je niet lang in de keuken hoeft te staan en dat ook nog eens heel simpel is.

Foodblogswap

Ik maakte deze panzanella niet zonder reden, voor de foodblogswap van mei mocht ik namelijk een recept kiezen van de foodblog koekiesenzo.nl. Toen ik het recept voor panzanella tegen kwam was de keuze snel gemaakt. Op de foodblog van Kashava staan voornamelijk recepten voor koekjes en gebakjes zonder toegevoegde suikers en e-nummers. En hoewel ik in mijn dagelijkse leven er naar streef om zo gezond mogelijk te eten, zijn dat niet echt de soort recepten die ik hier deel. Gelukkig past het recept voor panzanella wel helemaal in het thema van Comfort Foodblog, want het is echt ontzettend heerlijk en zomers comfort food!

Ik gebruikte voor deze panzanella een afbak focaccia uit de supermarkt, omdat ik geen geschikt oud brood had liggen voor de salade. Ik bakte de focaccia ’s ochtends al af volgens de instructies op de verpakking en liet ‘m vervolgens de hele dag opengesneden op het aanrecht liggen om ‘m uit de laten drogen. Maar als je nog een restje oud brood hebt liggen dan kun je dat ook prima gebruiken. Kies er wel voor om lekker stevig (wit) brood te gebruiken, zoals een zuurdesembrood, ciabatta, focaccia of iets dergelijks. Met gewone simpele volkorenboterhammen wordt de panzanella namelijk lang niet zo lekker.

Recept panzanella

Dit recept voor panzanella is voldoende voor 2 personen als maaltijdsalade

  • 1 1/2 kropje little gem
  • halve rode ui
  • 6-8 tomaten (ik gebruikte van die kleine smaaktomaten)
  • 1/3 komkommer
  • 2 geroosterde puntpaprika’s uit pot
  • 1 bol mozzarella
  • Iets meer dan een halve focaccia
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 theelepel mosterd
  • zout en peper

Begin met het opsnijden van alle groenten. Snijd de little gem in reepjes, de rode ui in dunne kwart ringen en de tomaat, komkommer en paprika’s in stukjes. Doe alle groenten in een grote schaal. Pluk met je handen de bol mozzarella in stukjes en meng door de groenten heen.

Snijd het brood nu in blokjes, maar laat het nog heel even apart liggen. Meng de olijfolie, azijn, honing en mosterd goed door elkaar tot je een gladde dressing hebt. Meng de dressing en een flinke snuf peper en (grof zee)zout door de salade. Meng er daarna de blokjes brood doorheen.

Laat de salade 10-15 minuten staan zodat het brood alle smaken goed op kan zuigen. Schenk een lekker glaasje wijn in en eet de panzanella, net als wij, in het zonnetje op je balkon of in je tuin op, dan smaakt ‘ie het aller lekkerst! Mocht het weer nou niet zo lekker zijn, dan smaakt ‘ie binnen nog steeds prima ;). Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *