Zelfgemaakte falafel met yoghurt-muntsaus

Zelfgemaakte falafel met yoghurt-muntsaus

Afgelopen week ging ik aan de slag met een recept voor zelfgemaakte falafel! Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Eef: Eef Kook Zo. Eef kookte nog niet zo lang geleden van mijn blog! Zij maakte haar (prachtige!) eigen versie van kaneelbrood.

Het was niet makkelijk om iets te kiezen van Eef haar blog, er staat namelijk een heleboel lekkers op! Ik besloot uiteindelijk voor falafel te gaan. Ik wilde al heel lang een keer falafel maken, maar het kwam er steeds niet van. En sinds ik nu ongeveer 80% van de tijd vegetarisch eet was het moment voor homemade falafel nu toch echt aangebroken.

Falafel zonder frietpan

Ik heb mijn falafel zonder frietpan gemaakt. Normaal gesproken wordt falafel gefrituurd, maar ik heb geen frietpan en had geen zin in geklieder met een pan met olie. Ik besloot de falafel daarom gewoon te bakken in een klein laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Falafel uit de frietpan heeft een krokanter korstje en is rondom helemaal mooi bruin, dat waren die van mij niet. Maar ze waren zeker niet minder lekker! Dus als je (om wat voor reden dan ook) niet wil frituren, falafel kun je ook prima in de koekenpan maken.

Omdat ik zo’n fan ben van de Midden-Oosterse keuken kon ik het niet laten om mijn favoriete kookboek (Honey & co) nog even na te slaan op hun recept voor falafel. Het recept leek best veel op dat van Eef, maar de verhoudingen waren ietsje anders. Ik heb een combinatie van de twee recepten gemaakt en zelf nog een lekker sausje toegevoegd.

Recept falafel

Recept falafel met yoghurt-muntsaus

Dit recept voor falafel met yoghurt-muntsaus is voldoende voor 2 á 3 personen (ongeveer 14  balletjes)

  • 300 gram kikkererwten
  • 10 gram verse korianderblaadjes
  • 10 gram verse peterselieblaadjes
  • 1 ui
  • 2,5 teentjes knoflook (0,5 teentje voor de saus)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 mespunt witte peper
  • 2 eetlepels bloem
  • zonnebloemolie
  • 150 gram Griekse of Turkse yoghurt
  • 6 blaadjes munt
  • zout en peper

Maak de ui en de knoflook schoon en hak ze fijn in de keukenmachine. Je kunt er voor kiezen om zelf je kikkererwten te wellen, maar ik heb gewoon kikkererwten uit blik gebruikt omdat dat veel makkelijker is. Voeg de kikkererwten, de perterselie en de koriander toe aan de keukenmachine en maal fijn. Laat de keukenmachine niet te lang draaien, het hoeft geen super fijne pasta te worden er mogen best nog een beetje stukjes in zitten. Alles moet net aan elkaar plakken. Test dit door een beetje van het mengsel te pakken en probeer er een balletje van te maken. Als het nog uit elkaar valt moet je het nog een beetje fijner malen.

Schep het mengsel in een grote kom, doe er het bakpoeder, de komijn, de kaneel, het zout, de peper en de bloem bij en meng goed door elkaar. Laar het mengsel een uurtje opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen de yoghurtsaus. Snijd de blaadjes munt in fijne reepjes. Dit gaat het makkelijkste door de blaadjes heel strak op te rollen en het rolletje dan in reepjes te snijden met een (groot) scherp mes. Pers het overgebleven halve teentje knoflook uit. Meng de yoghurt met de munt, de knoflook en een flinke snuf zout en peper. Proef of je saus goed op smaak is, doe er anders nog een beetje zout bij.

Na een uurtje is het tijd om balletjes te draaien van het falafelmengsel. Ik haalde ongeveer 14 balletjes uit het recept, maar je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil.

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan, een klein laagje zonnebloemolie moet de bodem van de pan bedekken. Bak de balletjes falafel met ongeveer 7 á 8 tegelijk tot ze aan allebei de kanten een mooi bruin korstje hebben, dit duurt zo’n 6 minuten. Of frituur de balletjes (niet te veel tegelijk) tot ze mooi bruin zijn, dit duurt ongeveer 3 minuten.

Eet de falafel gelijk op terwijl ze nog warm zijn. Ik serveerde ze met zelfgebakken platbrood (ook een recept van Eef), de yoghurt muntsaus, little gem sla en tomaat en komkommer. Je kunt er ook pitabroodjes of wraps mee vullen. Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


3 thoughts on “Zelfgemaakte falafel met yoghurt-muntsaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *