Vegetarische pastasaus vol groenten

Vegetarische pastasaus vol groenten

Dit is een heerlijk en simpel recept voor een vegetarische pastasaus vol met groenten. Er zijn maar weinig dingen zo simpel als zelf pastasaus maken. En toch koopt het grootste deel van Nederland, volgens mij, zijn of haar pastasaus gewoon uit een potje. Nergens voor nodig! Met een blikje tomatenpuree en tomatenblokjes, heel veel verse groenten en wat kruiden zet je zo een heerlijke en super gezonde pastasaus op tafel.

Het voordeel van zelf pastasaus maken is dat je zelf bepaalt wat voor groente je er in stopt! Als je bijvoorbeeld niet van champignons houdt, dan laat je die gewoon weg. Je kan er eigenlijk bijna alles wel in stoppen. Dit betekent ook dat je makkelijk kan variëren met de soorten groenten: de ene keer ga je voor courgette en paprika en de andere keer voor prei en champignons. Je bepaalt ook zelf of je vlees wil gebruiken of dat je ‘m liever vegetarisch houdt. Mijn voorkeur gaat uit naar vegetarisch, omdat ik in deze saus vlees niet heel veel vind toevoegen en graag één of meer dagen in de week vegetarisch eet.

En nog een groot voordeel: geen gekke smaakversterkers en andere troep want je maakt het helemaal zelf. Met uitzondering van de tomatenblokjes en tomatenpuree dan. Maar daar zit bijna niks in, behalve gewoon tomaat, en het is een stuk makkelijker dan verse tomaten gebruiken (die op het moment ook niet in het seizoen zijn).

Vegetarische pastasaus

Voor 4 personen 

  • 2 flinke eetlepels tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 kleine winterwortel ± 6 kleinere worteltjes
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 250 gram champignons
  • Zout en peper
  • Scheutje balsamicoazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano)
  • Optioneel: verse basilicum en geraspte kaas

Begin met het snijden van alle groenten. Snipper de ui en snijd de bleekselderij, de wortel, de paprika en de courgette in blokjes. Snijd de champignons in vieren. Je kan deze groenten makkelijk vervangen door iets anders wat je lekker(der) vindt of gewoon helemaal weglaten. Ik gebruik ui, bleekselderij en wortel (ook wel soffritto genoemd en beter bekend als de Italiaanse drie-eenheid) wel graag als basis voor mijn pastasaus. Omdat het drie hele smaakvolle groenten zijn die je saus heel veel smaak geven. De ui mag je (van mij) in ieder geval niet weglaten, want die hoort in pastasaus!

Fruit in een grote braadpan in een flinke scheut olijfolie de ui. Gooi er daarna de bleekselderij en de wortel bij een laat even aanbakken. Knijp er een teentje knoflook bij uit, roer even door en voeg dan de courgette en de paprika toe. Laat het geheel zo’n 10 minuten bakken terwijl je regelmatig roert. Voeg ondertussen de Italiaanse kruiden toe. Ik gebruik een zakje met een mengsel van gedroogde Italiaanse kruiden en voeg ongeveer een eetlepel toe, maar je kunt ook de hierboven genoemde kruiden los toevoegen. Voeg als laatste de champignons toe en laat het mengel nog zo’n 5 minuten op hoog vuur bakken.

Schuif al je groenten naar een kant van de pan. Bak op het vrijgekomen stuk pan de tomatenpuree aan, zodat de puree ontzuurt. Geef het een paar minuutjes en meng dan de puree en de tomatenblokjes door alle groenten heen. Breng de saus op smaak met zout en peper, een scheutje balsamicoazijn en een eetlepel suiker. Door het toevoegen van de azijn en de suiker krijgt je saus een veel diepere en vollere smaak, waardoor ‘ie veel lekkerder wordt. Als je het lekker vindt kun je nu nog een paar blaadjes basilicum verscheuren en toevoegen.

Laat de vegetarische pastasaus nog even pruttelen (op z’n minst 10 minuutjes). Kook ondertussen een flinke pan pasta en je bent klaar om te smullen. Bestrooi je bord pasta rijkelijk met geraspte kaas, want dat maakt het geheel net een beetje lekkerder. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarische pastasaus vol groenten
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)
Deel dit bericht!


2 thoughts on “Vegetarische pastasaus vol groenten”

  • Hoi Megan, bedankt voor je heerlijke recept. Ik heb al vaak zelf pastasaus gemaakt, maar nog niet zoals jij het hierboven hebt omschreven. Ik ga het binnenkort eens proberen.
    Het is inderdaad lekkerder om de saus zelf te maken en het ruikt dan ook meteen heerlijk in je keuken; goed voor de eetlust…
    Groetjes, Ans.

  • Hoi Megan, ik heb de saus intussen gemaakt en het resultaat was heerlijk. Dit weekend ga ik koken voor gasten en ik was op zoek naar een vegetarisch pastasaus recept en dacht er ineens aan dat ik dit recept van jouw blog best nog eens kan maken. Dat ga ik dus doen, ik pas het ietsje aan, dat doen veel hobbykoks denk ik. Ik voeg een beetje rode wijn toe aan de saus, is erg lekker.
    Ik hoop dat mijn gasten het lekker zullen vinden; ik laat het je nog wel weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *