Varkenshaas met sinaasappelsaus, puree en rucola

Varkenshaas met sinaasappelsaus, puree en rucola

Op zoek naar een hoofdgerecht om indruk te maken op je vrienden, familie of geliefde? Maak dan dit recept voor varkenshaas met sinaasappelsaus, aardappelpuree en rucola. De combinatie van hartig en zoet is wat dit gerecht zo lekker maakt. Dát samen met de romige aardappelpuree en de peperige rucola, ik heb er maar één woord voor: onweerstaanbaar. Het is zelfs zó lekker dat je het wel in een restaurant zou kunnen eten.

Ik heb dit gerechtje al eindeloos veel keren gemaakt, gewoon omdat het zo ontzettend lekker is. De bereiding vereist een precieze timing, die ik inmiddels perfect onder de knie heb. Maar ben niet bang, met mijn hulp zet je in een mum van tijd dit heerlijke hoofdgerecht op tafel.

Recept varkenshaas met sinaasappelsaus

Voor 2 personen

  • ± 300 gram varkenshaas
  • 4 of 5 grote kruimige aardappels
  • 2 flinke eetlepels sinaasappel marmelade
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 250 ml hete kippenbouillon
  • 1 volle eetlepel bruine suiker
  • 50 ml warme melk
  • Klontje roomboter
  • Zout en peper

Verwarm de oven voor tot 200 ºC.

Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Breng ze in een ruime pan in een laagje water aan de kook.

Snijd de varkenshaas in medaillons van ongeveer 4 cm breed. Bestrooi ze met zout en peper. Laat een koekenpan warm worden en verhit een scheutje bak en braad of olijfolie. Bak de medaillons op hoog vuur (ongeveer een minuut aan iedere kant) aan zodat ze mooi goudbruin zijn aan beide kanten. Leg de medaillons in een ovenschaal.

Meng de kippenbouillon met de sinaasappel marmelade, balsamico azijn en suiker. Giet de saus in de koekenpan die je zojuist voor de varkenshaas gebruikt hebt. Laat de saus voor zo’n 10 minuten op hoog vuur inkoken, totdat ‘ie stroperig is.

Zodra de aardappels een paar minuutjes koken zet je de varkenshaas voor 10 minuten in de oven.

Op dit moment gaat alles om perfecte timing. Als de aardappels goed gaar zijn kun je ze afgieten. Verwarm de melk in de magnetron. Stamp de aardappels met de melk, boter en zout en peper tot een romige puree. Mijn tip: stamp eerst met een pureestamper en gebruik daarna een garde om alle klontjes uit de puree te krijgen.

Als het goed is is je varkenshaas nu precies gaar en je saus perfect ingekookt. De saus moet stroperig en kleverig zijn en vooral niet te doen. Stel dat één van de drie nog niet helemaal gaar is dan kun je de aardappels warmhouden op een klein vuurtje en de varkenshaas afdekken met aluminiumfolie.

Verdeel de varkenshaas en de puree over twee borden. Leg er een beetje rucola bij en giet de saus over de varkenshaas. Grote kans dat je nu een beetje oververhit bent, maar hoe vaker je dit gerecht maakt hoe beter je de timing onder de knie krijgt. Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *