Turkse gevulde broodjes (poğaça)

Turkse gevulde broodjes (poğaça)

Deze heerlijke Turkse gevulde broodjes (poğaça) zijn onweerstaanbaar lekker! Zacht, luchtig, een beetje zoet en met een heerlijke zoutige vulling van feta. Ik maakte de broodjes niet zonder reden, het is namelijk al weer het einde van de maand. Dat betekent dat ik weer aan de slag ben gegaan met de foodblogswap. Deze keer kookte ik van de foodblog van Sesu: Sesu Chops.

Sesu’s blog ligt precies in mijn straatje! Vol recepten uit alle hoeken van de wereld waarin het gebruik van boter, suiker en tarwe niet geweerd wordt. Maar waarin wel alles zelf gemaakt wordt met veel verse groenten. Dus ga zeker ook even een kijkje nemen bij Sesu, vooral als je van Aziatisch eten houdt. Ik weet zeker dat dit niet het enige recept is dat ik zal maken.

Poğaça gevuld met witte kaas

Zoals Sesu ook schrijft: dit recept voor poğaça is perfect om te ontstressen! Je kunt namelijk al je frustraties kwijt in het kneden van het deeg. Zet je muziek lekker hard aan, zodat je die van de buren niet meer hoort ;), en zing keihard mee terwijl je het deeg als ‘boksbal’ gebruikt. Heb je gelijk je workout voor de dag al gehad! Ik heb de broodjes gevuld met alleen witte kaas, maar je kunt er ook ander lekkers instoppen. Voeg bijvoorbeeld peterselie en/of olijven toe aan de vulling.

Deze broodjes zijn overigens helemaal niet lastig om te maken. Het deeg is wel een beetje anders dan ik gewend ben. In het begin een beetje onsamenhangend, maar na een tijdje kneden komt dit helemaal goed. Dus ga aan de slag met deze heerlijke poğaça, ik beloof je: je kunt er niet van afblijven!

Poğaça met witte kaas

Recept Turkse gevulde broodjes

Dit recept is voldoende voor 10-12 Turkse gevulde broodjes

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist of 20 gram verse gist
  • 120 ml melk
  • 80 ml yoghurt
  • 100 ml olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 200 gram witte kaas (of feta)
  • 1 ei
  • Sesam- of nigellazaad

Verwarm de melk met de theelepel suiker tot ‘ie lauw is en verkruimel de gist er boven of meng de gist er doorheen. Laat een paar minuutjes staan tot er een schuimig laagje bovenop zit.

Meng de bloem met de yoghurt, de olijfolie en het zout. Meng daarna de bloem en de gist er doorheen en kneed het 5-10 minuten stevig door tot het een samenhangend en soepel deeg is. Laat het 45 minuten rijzen op een warm plekje in je huis afgedekt met een vochtige theedoek of onder plasticfolie. Verkruimel ondertussen de feta in een kommetje.

Als het deeg na 45 minuten verdubbeld is in volume is het tijd om verder te gaan. Verwarm je oven voor op 180 ºC. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 10-12 stukjes. Maak van ieder stukje een bolletje en rol het uit tot een cirkel. Leg op een helft van de cirkel een volle eetlepel feta. Vouw de andere helft eroverheen en knijp het deeg goed dicht. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en herhaal tot alle dit tot alle broodjes gevuld zijn. Bestrijk ze met een losgeklopt eitje en strooi er sesam- of nigellazaad over.

Bak de broodjes voor 25 minuten in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen op een rooster, anders verbrand je je tong. Maar niet te lang wachten want nog een beetje warm zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk!

 

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Turkse gevulde broodjes (poğaça)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *