Stoofvlees met appelstroop

Stoofvlees met appelstroop

Een van mijn favoriete wintergerechten (naast stamppot) is stoofvlees. Heerlijk rundvlees dat urenlang heeft staan pruttelen tot het super mals is en helemaal uit elkaar valt. Meestal ga ik voor hachee of laat ik het vlees garen in wat bouillon, maar laatst had ik zin om wat nieuws uit te proberen. Ik maakte stoofvlees met appelstroop en ik moet bekennen dat dit resulteerde in het lekkerste stoofvlees dat ik ooit gegeten had.

Voordelen slowcooker

Ik maak stoofvlees eigenlijk altijd in de slowcooker, omdat het dan de tijd krijgt om op een lage temperatuur langzaam te garen. Dan wordt het het aller lekkerst! Je kan dit natuurlijk best nabootsen met een braadpan in de oven of op een klein vuurtje. Maar het grote voordeel van een slowcooker is dat je ‘m uren aan kan laten staan zonder dat je er bij moet blijven.

Dit stoofvlees met appelstroop is heerlijk zacht en valt na al die uren in slowcooker mooi uit elkaar. De saus is vol van smaak en een beetje zoetig. De perfecte jus voor aardappels, maar ook heerlijk om versgebakken frietjes in te soppen. Het recept is super simpel, zolang je het vlees de tijd geeft om te garen wordt het ongelooflijk lekker!

Recept stoofvlees met appelstroop

Dit recept voor stoofvlees met appelstroop is voldoende voor 3 personen

  • 700 gram runder riblappen
  • 1 grote witte ui in halve ringen
  • Bak en braad of een klontje roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • half kippenbouillonblokje
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 theelepel mosterd

Je kunt dit gerecht in de slowcooker maken of in een braadpan. Als je een slowcooker gebruikt zet deze dan 10 minuutjes van te voren aan op stand twee en gebruik een koekenpan voor het aanbakken van het vlees en de uien. Als je een braadpan gebruikt kun je de braadpan gebruiken voor het aanbakken.

Snijd het vlees in grote blokjes. Bestrooi het met zout en peper. Laat een koekenpan goed heet worden en verhit een scheut bak en braad of een klontje roomboter met een beetje olijfolie. Bak het vlees in twee delen aan. Verdeel de blokjes in één laag over de koekenpan en laat ze zo lang mogelijk met rust. Als ze goed bruin zijn draai je ze om en laat je de andere kant bruin worden. Verplaats de blokjes naar de slowcooker of naar een schaal. Herhaal dit met de andere helft van de blokjes.

Verhit opnieuw een klontje boter in de pan en bak in dezelfde koekenpan de ui tot dat ‘ie zacht is. Strooi de twee eetlepels bloem in de pan en laat even meebakken. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan en giet scheut voor scheut het water erbij. Goed roeren zodat je geen klontjes krijgt. Voeg de appelstroop en de mosterd toe en blijf roeren tot het een egale saus is. Giet de saus bij het vlees in de slowcooker of voeg het vlees weer toe aan de braadpan.

Draai nu de slowcooker op low en laat het vlees minstens 6 uur, maar liever 8 uur, garen. Roer iedere paar uur een keer door de pan, maar maak ‘m vooral niet te vaak open want dan daalt de temperatuur te veel. Als je een braadpan gebruikt zet je ‘m op het kleinste pitje of op een sudderplaatje. Laat het vlees minstens drie uur garen, totdat het uit elkaar valt als je erin prikt met een vork.

Na een eeuwigheid wachten is je vlees klaar en ruikt je huis overheerlijk. Ik eet stoofvlees het liefste met aardappelpuree en rode kool, dat is voor mij het ultieme winterse avondmaal. Maar dit stoofvlees met appelstroop is ook overheerlijk met zelfgebakken frietjes. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Stoofvlees met appelstroop
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *