Red velvet cupcakes voor Valentijnsdag

Red velvet cupcakes voor Valentijnsdag

Hoe kun je je liefje nou beter verrassen dan met een zelfgebakken cupcake? Ik zou het niet weten, want liefde gaat volgens mij echt door de maag. Deze red velvet cupcakes zijn de ultieme cupcakes voor Valentijnsdag. Ze zijn, zoals de naam je al doet vermoeden, rood van binnen. De ideale kleur voor Valentijnsdag natuurlijk, maar ook voor iedere andere dag van het jaar zijn ze heel erg lekker!

Red velvet cupcakes met roomkaas topping

De smaak van deze red velvet cupcakes hangt ergens tussen chocola en vanille in, het is een beetje lastig te omschrijven. Wat ze vooral heel erg lekker maakt is dat ze zo smeuïg en zacht zijn. De roomkaas topping bovenop maakt deze cupcake helemaal af, de combinatie van het cakeje en de topping is echt perfect. Dit is mijn go-to recept voor cupcakes, een favoriet onder vrienden en familie. En met een paar hartjes sprinkles bovenop ook nog eens perfect voor Valentijnsdag!

Typisch Amerikaans recept

Red velvet cupcakes zijn een typisch Amerikaans recept. In Amerika zijn ze namelijk gek op de red velvet ‘smaak’ en textuur. Laat je vooral niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. Baking soda vind je tegenwoordig in supermarkten met een ruim assortiment of in een toko of andere buitenlandse supermarkt. Veel ingrediënten betekent trouwens niet dat de cupcakes lastig te maken zijn, dat valt reuze mee!

Recept red velvet cupcakes

Met dit recept maak je 12 red velvet cupcakes

  • 50 gram roomboter
  • 150 gram bruine suiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract of 1 eetlepel vanille suiker
  • 3 eetlepels rode voedselkleurstof
  • 2 volle eetlepels cacao
  • 150 gram bloem
  • 125 ml karnemelk
  • halve theelepel baking soda
  • anderhalve theelepel wittewijnazijn
  • 100 gram roomkaas (zoals monchou)
  • 50 gram roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • theelepel vanille-extract
  • Eventueel sprinkels

Verwarm de oven voor tot 180 ºC en leg 12 papieren cupjes in een muffinvorm.

Klop de boter en de suiker luchtig, dit kun je met de hand of een elektrische mixer doen. Klop er daarna de eieren, het zout, het vanille-extract en de rode kleurstof doorheen. Spatel vervolgens beetje bij beetje de cacao en de bloem door het mengsel heen, gevolgd door de karnemelk.

Meng in een klein bakje de baking soda met de wittewijnazijn tot het begint te schuimen en roer het daarna door het cakebeslag.

Verdeel het cakebeslag over de 12 cupjes, zorg dat ieder cupje voor driekwart vol zit maar niet meer (soms haal je een extra cupcake uit het beslag). Dit kun je doen met een ijsschep of met twee eetlepels. Het is soms een beetje een geklieder, zorg vooral dat je rustig blijft en dan komt het wel goed.

Zet de cakejes voor 20 tot 25 minuten in de oven. Haal ze na 20 minuten uit de oven en steek een sateprikker in het midden van een cakeje. Komt de prikker schoon uit het cakeje dan is ‘ie klaar. Is de prikker nog vies? Ze de cakejes dan nog voor 5 minuten in de oven en herhaal daarna het proces met de prikker. Laat nu de cakejes volledig afkoelen.

Klop voor de roomkaas topping de boter en de monchou luchtig met een elektrische mixer. Voeg er vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker aan toe. Ik ga meestal onder de afzuigkap staan als ik dit doe, want de poedersuiker vliegt meestal alle kanten op. Voeg als laatste het vanille-extract toe en laat de mixer nog een paar minuutjes op volle snelheid draaien tot de topping goed luchtig en stevig is.

Schep de topping in een spuitzak en decoreer de cupcakes. Strooi eventueel nog wat sprinkels over de red velvet cupcakes heen. Klaar om je geliefde te verrassen, of om lekker zelf op te eten!

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Red velvet cupcakes voor Valentijnsdag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *