Recept herfstige pompoen quiche

Recept herfstige pompoen quiche

De herfst is nu echt begonnen. Het is koud, de bomen hebben prachtige kleuren en er liggen weer blaadjes op de grond. Het is tijd voor een echt herfst recept: pompoen quiche.

De pompoen is een echte herfstgroente. Meestal kun je ze vanaf eind september in de winkel vinden. Als ik ze zie liggen begint het al te kriebelen, ik wil er mee aan de slag! Een van de eerste dingen die ik altijd maak wanneer de pompoenen weer in de winkel liggen is pompoensoep.

Comfort food

Maar deze keer had ik zin in iets anders, ik maakte een pompoen quiche. Voor mij is een quiche echt comfort food. Ten eerste omdat er heel veel kaas in zit. Ten tweede: het is makkelijk en super lekker. Met quiche kun je eindeloos variëren, ieder seizoen kun je er andere ingrediënten in stoppen. Deze keer koos ik voor pompoen, gewoon omdat ik daar zin in had.

Het is een heel simpel recept, je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig. Je kan het ’s ochtends al maken en ’s avonds weer in de oven schuiven om op te warmen. Ideaal als er visite komt, maak er een lekkere salade bij en je bent klaar!

Vegetarische pompoen quiche

Voor 4 personen

  • 1 flespompoen
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 200 ml room
  • 4 eieren
  • 200 gram oude kaas
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Begin het het schillen van de pompoen. Dit vind ik altijd een rot klusje, maar het is het waard. Ik snijd de pompoen meestal eerst doormidden, zodat ik makkelijker een beginnetje kan maken. Voor het schillen en snijden van een pompoen is het handig als je een groot koksmes hebt, hiermee krijg je de pompoen makkelijk doormidden en in blokjes. Voor het schillen is een goede dunschiller van belang. Koop regelmatig een nieuwe, zodat je altijd een scherpe hebt.

Als je de pompoen geschild hebt kun je er blokje van snijden, de blokjes moeten ongeveer een centimeter bij een centimeter groot zijn (een beetje groter mag ook). Leg de blokjes op een bakplaat een besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Zet de blokjes voor een half uur in de oven.

Ik vind het altijd fijn om een laagje bakpapier onder in mijn springvorm te doen, zodat ik zeker weet dat er niks aan de bodem blijft plakken. Leg een velletje bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm en doe de springvorm dicht. Je kunt nu het bakpapier langs de rand wegknippen. Vet de vorm met een beetje olijfolie in en bekleed ‘m met het bladerdeeg.

Na een half uur mogen de blokjes uit de oven. Laat ze even afkoelen voordat je er mee verder werkt.

Roer in een grote kom de eieren, de room, een beetje zout en peper en de helft van de kaas door elkaar. Als de pompoen een beetje is afgekoeld mag deze er ook doorheen. Giet de inhoud van de kom in de met bladerdeeg beklede springvorm en strooi de rest van de kaas er overheen. De quiche mag nu voor een half uur tot drie kwartier in de oven.

Door een beetje met de springvorm heen en weer te bewegen kun je checken of de vulling gaar is. Als de vulling nog meebeweegt is hij nog niet gaar. De quiche is klaar wanneer de vulling gaar is en de bovenkant mooi goudbruin. Eet smakelijk!

 

Pompoenblokjes

Vegetarische pompoen quiche

 

Pompoen quiche

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Recept herfstige pompoen quiche”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *