Mijn oma’s Amerikaanse pindakaaskoekjes

Mijn oma’s Amerikaanse pindakaaskoekjes

Dit recept voor Amerikaanse pindakaaskoekjes komt van mijn oma uit Amerika. Vroeger als we op bezoek gingen bij mijn oma in Amerika stond er altijd een pot met zelfgebakken koekjes op me te wachten. Mijn oma is de beste koekjes bakker in de wereld! Vooral haar chocolate chip cookies zijn goddelijk. Op dat recept zul je nog even moeten wachten. Gelukkig zijn deze pindakaaskoekjes ook overheerlijk!

Amerikaanse pindakaas

Het klinkt misschien een beetje gek, maar Amerikanen zijn gek op alles met pindakaas! Er zijn daarom ook eindeloos veel soorten snoep met pindakaas smaak te verkrijgen. Pindakaaskoekjes zijn ook een grote favoriet onder het Amerikaanse volk. Deze koekjes zaten daarom ook vaak in de koekjespot bij mijn oma. Ze zijn meestal te herkennen aan de vorkafdrukken aan de bovenkant en zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant en een beetje zacht aan de binnenkant.

De koekjes zijn het lekkerste als je Amerikaanse pindakaas gebruikt. Deze is net een tikkeltje zoeter en romiger dan Nederlandse pindakaas. Gelukkig is Amerikaanse pindakaas tegenwoordig goed te verkrijgen in Nederland, hij staat in de meeste supermarkten gewoon in het pindakaas schap. Mijn favoriete Amerikaanse pindakaas is Skippy. Je kunt voor deze koekjes natuurlijk ook gewoon Nederlandse pindakaas gebruiken, ik beloof dat ze dan nog steeds heel lekker zullen smaken.

Recept Amerikaanse pindakaaskoekjes

  • 125 gram pindakaas
  • 1 ei
  • 100 gram suiker
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel baking soda
  • 120 gram boter of shortening
  • 90 gram bruine suiker
  • 200 gram bloem

Verwarm je oven voor op 190 ºC.

Meng de boter of shortening, pindakaas, bruine suiker en ei tot een glad mengsel. Shortening is een plantaardig vet dat in Amerika veel gebruikt wordt bij bakken. Als je shortening gebruikt in je koekjes worden ze net iets anders van structuur dan wanneer je boter gebruikt. Als je boter gebruikt worden je koekjes knapperiger, terwijl bij shortening de binnenkant van de koekjes iets zachter blijft. Bij boter lopen de koekjes ook iets meer uit tijdens het bakken en het zal de smaak van de koekjes ook iets beïnvloeden. Als je supermarkt een uitgebreid assortiment heeft kun je daar soms shortening van het merk Crisco vinden. Ik bestel het meestal online of koop het in een Aziatische supermarkt. Voor de koekjes maakt het niet zo heel veel uit of je boter of shortening gebruikt!

Zeef de bloem samen met het bakpoeder, de baking soda en het zout in een kom. Meng dit beetje bij beetje door het pindakaas mengsel heen. Dit kun je doen met een mixer, maar het gaat ook prima met de hand.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol balletjes van het deeg. Druk de balletjes plat met een vork en geef ze een kruiselings patroontje. Bak de koekjes voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Als ze uit de oven komen zijn ze stevig, maar nog niet hard. Dit gebeurt als ze afkoelen. Als de afgekoeld zijn, zijn ze klaar. Eet smakelijk!

 

 

 

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Mijn oma’s Amerikaanse pindakaaskoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *