Melkbrood

Melkbrood

Er is niks lekkerder dan super vers brood! Ik ben gek op brood, in alle soorten en maten. Het liefste eet ik het bij iedere maaltijd. Daarom heb ik besloten me wat meer te verdiepen in het zelf bakken van brood. Want: vers brood dat net uit de oven komt is het aller lekkerste! Het kost een beetje tijd en moeite, maar dat vind ik het wel waard.

Met dit recept maak je een heerlijk melkbrood. Het lijkt een beetje op de Franse brioche. Het is super zacht, romig en een beetje zoetig, maar minder zwaar dan de Franse brioche. Melkbrood kom je veel tegen in de Midden-Oosterse keuken, het wordt daar vaak met hartige gerechten gegeten. Ik serveer het de laatste tijd meestal bij de shakshuka, maar het is ook overheerlijk met simpel broodbeleg zoals bijvoorbeeld chocoladepasta.

Recept melkbrood

Voor 1 melkbrood

  • 20 gram verse gist
  • 25 gram suiker
  • 50 ml + 60 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • snufje zout
  • 250 gram bloem (het liefste tipo 00)
  • grof zeezout om te bestrooien

Als eerste moet je zorgen voor een warm plekje waar je deeg straks kan rijzen. Zet de verwarming lekker hoog of maak een klein rijs kastje van je oven. Hoe je dat doet lees je in het recept voor kaneelbrood.

Verwarm 50 ml melk tot een lauwwarme temperatuur (niet warmer dan 45 ºC). Roer de suiker erdoor en verkruimel de verse gist in de melk. Zet dit even opzij totdat er een mooie schuimlaag op het mengsel zit, dit duurt hooguit tien minuten.

Doe ondertussen de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel, de boter en het ei in het kuiltje. Begin nu met kneden, meng steeds een beetje bloem met de rest van de ingrediënten. Je kunt dit deeg met de hand kneden, maar het wordt na een tijdje erg plakkerig. Ik gebruik daarom meestal een (hand)mixer met deeghaken voor het eerste deel.

Als alle ingrediënten gemengd zijn kun je beetje bij beetje de extra 60 ml lauwwarme melk toevoegen. Het is de bedoeling dat het een super zacht en soepel deeg wordt, hiervoor heb je meestal niet alle melk nodig. Blijf melk toevoegen tot het deeg mooi zacht en glanzend is en blijf het ondertussen kneden met de mixer.

Meestal neem ik de moeite om het deeg nog even met de hand te kneden, omdat ik het idee heb dat mijn handmixertje het harde werk soms niet helemaal aankan. En omdat ik zo beter kan voelen of het deeg te nat of te droog is. In de meeste gevallen heb ik net iets te veel melk toegevoegd en is het deeg te plakkerig om te kneden. Dit los je op door weer een beetje bloem toe te voegen. Zo blijf ik steeds kleine beetjes bloem toevoegen tot dat het deeg goed te kneden is, maar niet te droog. Want: hoe vochtiger het deeg, hoe zachter het brood is na het afbakken.

Zoals je kunt lezen is het maken van brooddeeg niet super simpel en lastig te omschrijven. Je moet vooral op je gevoel afgaan en dan komt het meestal wel goed. Laat je hierdoor niet afschrikken! Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. En als het dan uiteindelijk goed gelukt is ben je super trots op het resultaat.

Het moeilijkste deel is nu achter de rug! Kneed het deeg nog 5 minuten door met de hand, maak er een mooi bolletje van en leg het terug in de kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek, zet ‘m op een warm plekje en laat het deeg voor een uur rijzen.

Als het deeg verdubbeld is in volume is het klaar met rijzen. Nu is het tijd om een mooie vlecht te maken. Bestrooi je aanrecht met een beetje bloem en kiep de kom met deeg om. Kneed het deeg een beetje door en rol er een lange worst van ongeveer 75 cm van. Snijd een derde af en leg het midden van de lange worst om de vlecht te starten. Maak een vlecht en stop het uiteinde goed in. Leg de vlecht om een bakplaat met een stukje bakpapier, dek af met een vochtige theedoek en laat opnieuw rijzen tot de vlecht opnieuw verdubbelt is in volume.

Melkbrood

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 ºC.

Nu is het tijd om je melkbrood af te bakken! Bestrijk de vlecht met losgeklopt ei en strooi er wat grof zeezout overheen. Schuif het brood in de oven en bak het voor acht minuten. Draai na acht minuten de oven terug naar 180 ºC, doe de oven voorzichtig open en draai de bakplaat om. Bak het brood nogmaals 8 minuten. Tijd om te kijken of het brood gaar is. Is het mooi goudbruin aan de bovenkant en is de onderkant goed gaar als je het brood op tilt? Dan is het brood klaar. Ziet ‘ie nog een beetje bleek dan geef je ‘m nog een paar minuten.

Laat het brood een klein beetje afkoelen voordat je ‘m snijdt of scheurt. Het brood is het allerlekkerste als het nog een beetje warm is. Eet smakelijk!

Melkbrood

Gevlochten melkbrood

 

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Melkbrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *