Recept kaneelbrood

Recept kaneelbrood

Vorige week was ik een paar dagen vrij van school en had ik zin om iets lekkers te bakken met kaneel. De laatste tijd probeer ik mijn broodbak skills een beetje te verbeteren, dus ik besloot een brood te gaan bakken. Maar ik had eigenlijk zin in iets zoets. Zo kwam ik op het idee om kaneelbrood te bakken!

Dit brood is echt heerlijk! Het is zacht en zoet en heerlijk vol van smaak. Het is een soort van brioche met een kaneel swirl aan de binnenkant, klinkt al goddelijk toch? Kaneel is echt mijn favoriete specerij, de geur, de smaak, ik ben er gek op! Klink ik al enthousiast? Zoals je merkt was dit brood een groot succes.

Recept kaneelbrood

Voor 1 kaneelbrood

  • 250 ml melk (plus een beetje extra)
  • 90 gram boter (plus een beetje extra)
  • 10 gram droge gist
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 65 gram suiker (2x)
  • 450 gram bloem (plus extra voor uitrollen)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels kaneel

Smelt de boter en verwarm de melk samen in een pannetje, maar laat het niet koken. Laat het vervolgens afkoelen tot het nog wel warm aanvoelt, maar niet meer heet is. Strooi de gist erbij en roer er zachtjes doorheen. Laat dit tien minuten staan.

Doe het zout bij de bloem.

Meng in een grote kom de eieren met 65 gram suiker. Zorg dat je eieren niet te koud zijn zodat het gist mengsel niet teveel afkoelt. Giet er de melk, boter en gist bij en roer het door. Voeg de helft van de bloem toe en mix het met een mixer met deeghaken. Als de bloem is opgenomen voeg je de andere helft van de bloem toe. Laat de mixer het deeg zo’n tien minuutjes kneden.

Eigenlijk kun je deeg niet goed genoeg kneden met een handmixer. Dit kan alleen met een goede staande mixer met een grote deeghaak (zoals een KitchenAid). De meeste mensen zijn niet gezegend met zo’n keukenmachine (ik ook niet!) en moeten het doen met een handmixer of met de hand. Meestal kies ik er voor om mijn deeg helemaal met de hand te kneden. Maar dit deeg is erg(!) plakkerig, daarom heb ik het in het begin met de mixer gedaan. Na 5 minuten ben ik verder gegaan met de hand. Het was nog steeds erg plakkerig, dus ik heb steeds een beetje bloem toegevoegd zodat het wat beter te handelen werd. Ik heb in totaal denk ik 50 gram extra bloem toegevoegd. Blijf goed doorkneden, daar wordt het ook minder plakkerig van.

Na nog eens tien minuten kneden was het brood klaar om te rijzen. Maak er een mooi bolletje van, leg het in een ruime kom en dek het af met een vochtige theedoek of plastic folie. Zet het op een warm plekje en laat het 1,5 tot 2 uur rijzen. Het deeg moet op zijn minst verdubbelen in volume.

Als het deeg klaar is met rijzen rol je het uit tot een grote rechthoek. De rechthoek moet ongeveer even lang zijn als je bakblik (ik gebruik een cakeblik om mijn brood in te bakken). Meng 65 gram suiker met de twee eetlepels kaneel en strooi dit over de rechthoek uit. Rol het deeg op en knijp de naden goed dicht. Vet het bakblik goed in met roomboter en leg de deegrol met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg nog een keer rijzen, voor ongeveer drie kwartier.

Verwarm ondertussen de oven tot 180 °C.

Nadat het brood voor de tweede keer gerezen heeft mag het in de oven! Het brood moet voor  50 minuten in de oven. Kijk tussendoor een keer of de bovenkant niet te bruin wordt. Is dit het geval, dek dan de bovenkant af met aluminium folie.

Na 50 minuten mag het brood uit de oven. Laat het even afkoelen en haal het uit de vorm. Probeer het brood zo lang mogelijk af te laten koelen voordat je het snijd. Het kost een beetje tijd, maar dan heb je ook wel heel erg lekker kaneel brood. Eet smakelijk!

Kaneelbrood

 

Deel dit bericht!


1 thought on “Recept kaneelbrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *