Recept granola met honing en cranberries

Recept granola met honing en cranberries

Toen ik voor het eerst zelf gemaakte granola proefde was ik verkocht. Zo veel lekkerder dan kant en klare uit de winkel! En ook nog eens super simpel.

’s Ochtends eet ik het liefste iets van yoghurt of havermout, in brood heb ik meestal niet zo’n trek. Maar alleen yoghurt is ook weer zo saai, dus ging ik op zoek naar iets voor er in. De meeste dingen uit de winkel zijn super zoet en niet zo gezond of best duur voor een simpel ontbijtje. Dus wilde ik graag iets anders, ik ging op zoek en zo ontdekte ik granola.

Zelf granola maken

Granola is eigenlijk een soort muesli maar dan toch een beetje anders. In muesli zitten vaak verschillende soorten granen en in granola zit er eigenlijk altijd maar één: haver. Havervlokken en noten zijn eigenlijk altijd de basis voor granola. Met de noten kun je erg veel variëren en je kunt natuurlijk nog ander lekkers toevoegen. Rozijnen, kokos, stukjes gedroogd fruit, maar net wat jij lekker vindt!

Als kookgek maak je natuurlijk het liefste alles zelf en een recept voor granola was snel gevonden. Na een aantal verschillende versies te hebben geprobeerd heb ik nu het perfecte recept gevonden. Zo vind ik ‘m het aller lekkerst! Een keer in de twee weken maak ik een flinke bakplaat met granola, hier geniet ik dan bijna iedere ochtend van. Wil je ook zo’n lekker en gezond ontbijtje? Maak dan snel deze granola.

Granola met honing & cranberries

Voor een flinke bakplaat vol granola

  • 330 gram havervlokken
  • 200 gram gemengde noten
  • 75 gram cranberries
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Hak de noten een beetje fijn. Meng de noten in een grote kom met de havermout, de kaneel, de zonnebloemolie en de honing. Zorg dat je goed mengt zodat alles een laagje honing en zonnebloemolie krijgt.

Leg op een bakplaat een vel bakpapier en verdeel de granola over de bakplaat. Doe de granola voor acht minuten in de oven. Haal de granola uit de oven en schep goed om. Herhaal dit vervolgens twee keer. Het is belangrijk dat je er goed bij blijft en op let dat de noten niet verbranden. Verbrande noten zijn bitter en dat is niet lekker! Dit gaat soms ineens best snel. Je ruikt het vaak eerder dan dat je het ziet. Als je denkt dat het te hard gaat dan zet je gewoon de oven een beetje lager.

Als je de granola na de laatste keer uit de oven hebt gehaald moet je ‘m niet meer omscheppen. Zo kunnen er een beetje klontjes vormen als de honing afkoelt en dat is het lekkerst! Als de granola is afgekoeld op de bakplaat kun je er de cranberries doorheen mengen. En dan is de granola klaar, eet smakelijk!

IMAG0547

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *