Gevulde focaccia met kaas, tomaat en ui

Gevulde focaccia met kaas, tomaat en ui

Mijn vader heeft een heerlijk recept voor focaccia gevuld met kaas, tomaat en ui dat ontzettend populair is op feestjes. Het lijkt niet echt op een traditionele focaccia, die alleen ingrediënten op de bovenkant heeft. Het lijkt meer op stromboli, maar dat is het ook weer niet helemaal. Ik noem het gewoon een gevulde focaccia. Hoe je het dan ook wil noemen, één ding weet ik zeker: het is ontzettend lekker!

Het recept voor de gevulde focaccia heb ik me al een tijdje geleden toegeëigend. Hier staat het vaak op tafel samen met mijn ‘allerlekkerste tomatensoep’. Maar ook als borrelhapje of bij de barbecue doet het brood het goed. Hier in huis is het een grote favoriet.Wij ruziën dan ook regelmatig over wie het laatste stukje mag opeten…

Je kunt het brood met van alles vullen, je hoeft je helemaal niet precies aan mijn ingrediënten te houden. Dit recept bevat mijn favorieten, maar olijven doen het bijvoorbeeld ook heel goed in een gevulde focaccia. Geen probleem als je een van de ingrediënten voor de vulling niet in huis hebt of niet lekker vindt. Vervang het door iets anders of laat het gewoon helemaal weg!

Recept focaccia

Recept gevulde focaccia

Dit recept voor gevulde focaccia is voor 1 groot brood, voldoende voor 4 personen als bijgerecht.

  • 500 gram bloem (tipo 00)
  • 20 gram verse gist
  • 320 ml lauw water
  • theelepel suiker
  • 10 gram zout
  • scheut extra vergine olijfolie
  • 1 rode ui in halve ringen
  • scheutje balsamicoazijn
  • theelepel honing
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 1 bolletje mozarella
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • paar blaadjes basilicum
  • grof zeezout
  • gedroogde Italiaanse kruiden

Begin met het maken van het deeg. Roer de suiker door het lauwe water en verkruimel de gist hier in. Laat het mengsel 10 minuutjes staan tot dat er een schuimig laagje bovenop het water staat.

Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout bij de bloem in de kom. Giet het gistmengsel en een scheut olijfolie in het kuiltje van de bloem. Meng de bloem beetje bij beetje met het gistmengsel tot je een mooi samenhangende deeg hebt.

Bereid je voor op een beetje hard werk, het is namelijk tijd om het deeg te kneden. Haal het deeg uit de kom. leg het op het aanrecht en kneed het tien minuten uitgebreid door. Maak na het kneden een mooie bal van het deeg. Giet een klein beetje olijfolie in de kom en haal de deegbal hier doorheen. Leg de bal in de kom, dek af met een vochtige theedoek en laat zo’n twee uur rijzen tot de deegbal (minstens) in volume verdubbeld is.

Ondertussen heb je tijd om de vulling voor te bereiden. Snijd een rode ui in halve ringen en laat deze op laag vuur in een koekenpan in een scheutje olijfolie karameliseren. Giet er na een tijdje een klein scheutje balsamico azijn en een theelepeltje honing bij om de uien extra lekker te maken. Geef de uien de tijd om te karameliseren, dit kan wel 10 tot 20 minuten duren. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in reepjes.

Als je deeg goed gerezen is, is het tijd om het brood te gaan vullen. Kneed het deeg even door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote rechthoek. Verdeel de uien en de zongedroogde tomaat over de rechthoek. Pluk de mozarella in stukjes en strooi dit samen met de Parmezaanse kaas over het deeg in. Scheur als laatste de blaadjes basilicum in stukjes en verdeel ook deze over het deeg. Vouw het deeg nu in drieën zodat je een lang rechthoekig brood hebt. Knijp de naad goed dicht en vouw de voor en de achterkant om zodat de vulling tijdens het bakken niet uit het brood loopt. Laat het brood nu nog een keer rijzen (minstens een half uur).

Verwarm ondertussen de oven voor tot 220 ºC.

Is het brood gerezen en klaar om de oven in te gaan? Maak eerst nog met je duim wat kuiltjes in het brood en bestrijk het met olijfolie (of de olie uit het potje zongedroogde tomaten). Besprenkel het brood met wat grof zeezout en gedroogde Italiaanse kruiden (je kunt hier ook verse fijngehakte rozemarijn en tijm voor gebruiken). Bak het brood voor 20-25 minuten af tot het mooi bruin en gaar is.

Laat het brood heel even afkoelen voordat je het aansnijdt, maar wacht vooral niet te lang. Warm is ‘ie namelijk het aller lekkerst! Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Gevulde focaccia met kaas, tomaat en ui”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *