Frisse cheesecake met Bastogne

Frisse cheesecake met Bastogne

Mijn moeder was laatst jarig en ik wilde haar verrassen door een cheesecake voor haar te bakken.  Met natuurlijk een bodem van Bastogne koekjes, want dat is het allerlekkerst! De cheesecake was overheerlijk, maar wel heel erg machtig.

Wanneer is een cheesecake perfect gaar?

Voor mij was dit de eerste keer dat ik een gebakken cheesecake maakte. Meestal houd ik het bij cheesecakes uit de koeling, omdat deze vaak een stuk minder machtig zijn. Maar dat vind ik meer zomerse taartjes. Dus bij gebrek aan zomer (en zomerfruit) deze keer een wat meer winterse cheesecake. Wel met de heerlijk frisse smaak van citroen.

Het was een klein avontuur (want wanneer is zo’n ding nou perfect gaar?), maar uiteindelijk vond ik ‘m heel erg goed gelukt! Hij was erg lekker, maar aan een piepklein puntje had je zeker genoeg. Genoeg gekletst: tijd voor het recept.

Cheesecake met Bastogne

Deze cheesecake met Bastogne is voldoende voor 10 personen

  • 1,5 pak Bastogne koekjes
  • 80 gram gesmolten boter
  • 500 gram ricotta
  • 300 gram monchou
  • De schil en het sap van 1 citroen
  • 4 eieren
  • 265 gram suiker
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 1,5 eetlepel water
  • Vanille essence

Zorg dat je alle ingrediënten minstens een half uurtje van te voren uit de koelkast haalt, zodat alles op kamertemperatuur is. Als je dit niet doet wordt het lastig om een egaal mengsel te krijgen. Verwarm de oven voor op 150 graden.

We beginnen met het maken van de bodem. Maal de Bastogne koekjes in de keukenmachine fijn. Smelt de boter en meng deze door de koekkruimels heen. Leg een velletje bakpapier in je springvorm, doe de vorm dicht en knip het papier langs de randen weg. Stort de koekkruimels in de springvorm en druk ze gelijkmatig en stevig aan. Zet de bodem voor tien minuutjes in de oven.

We gaan verder met de vulling. Rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit. Meng met een mixer de ricotta, de monchou, de suiker, de eieren, de citroenrasp en -sap en het vanille essence tot een glad mengsel. Meng de maïzena en het water in een apart kommetje tot een papje. Meng dit als laatste door het cheesecakemengsel heen.

Giet de vulling op de koekbodem en zet de cheesecake voor een uur in de oven. Check na een uur of de cheesecake gaar is. Dit doe je door een beetje heen en weer te bewegen met de vorm. Beweegt de vulling nog heen en weer? Dan is de cheesecake nog niet gaar en moet ‘ie langer in de oven. De cheesecake hoeft niet helemaal vast te zijn, hij mag nog wel een klein beetje bewegen. Als je twijfelt kun je ‘m beter nog wat langer in de oven laten staan.

Als de cheesecake gaar is laat je ‘m nog een uur in de oven staan, met de oven uit en de deur dicht. Daarna moet de cheesecake nog minstens een uur in de koelkast, het liefste nog een beetje langer. De cheesecake is namelijk het lekkerst wanneer hij helemaal is afgekoeld. Het duurt even voordat ‘ie klaar is, maar dan heb je ook wel een super lekkere taart. Eet smakelijk!

Cheesecake

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *