Overheerlijke bokkenpootjes

Overheerlijke bokkenpootjes

Al eeuwen stonden ze op mijn ‘moet ik eens maken’ lijstje: bokkenpootjes. Afgelopen vrijdag kwam het er eindelijk een keer van en wat had ik een spijt dat ik ze niet eerder gemaakt had. Ze waren namelijk overheerlijk! Veel lekkerder (en ook best wel anders) dan bokkenpootjes uit de winkel. Ze zijn heerlijk zacht en de vulling is super romig.

Bokkenpootjes met botercrème

Er zijn een hoop verschillende recepten te vinden voor bokkenpootjes op het internet. Het werd mij niet helemaal duidelijk hoe een ‘traditioneel’ bokkenpootje nou eigenlijk gemaakt wordt. Ik besloot te gaan voor een vulling van botercrème omdat me dat het lekkerst leek. Maar je kan bijvoorbeeld ook een witte chocolade ganache maken. Daarnaast koos ik er voor om ze te dippen in melkchocolade, omdat ik dat lekkerder vind dan pure chocola. Ook op dat gebied kun je zelf kiezen wat jou het lekkerst lijkt. 

De meeste koekjes recepten (die ik maak in ieder geval) zijn meestal vrij simpel en niet al te veel werk. Dat is in dit geval wel een beetje anders. Trek gerust een middagje uit voor het bakken van deze koekjes, je bent er namelijk wel even zoet mee. Maar als je van bakken houdt moet dat geen probleem zijn toch? Het eindresultaat is het zeker waard! En met dit recept loods ik zo door alle moeilijke stappen heen.

Recept bokkenpootjes

Voor ongeveer 20 bokkenpootjes

 • 200 gram eiwit (van ongeveer 6 eieren)
 • 225 gram suiker
 • snufje zout
 • 175 gram amandelpoeder (gemalen amandelen)
 • 75 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 40 gram bloem
 • 30 gram geschaafde amandelen
 • 250 gram (melk)chocolade

Voor de botercrème

 • 250 ml melk
 • 50 gram suiker
 • 2 eidooiers
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 theelepel vanille extract
 • 250 gram zachte boter
 • 60 gram poedersuiker

Begin met het scheiden van de eieren. Zet twee schaaltjes neer, één voor het eigeel één voor het eiwit. Zet het schaaltje voor het eiwit, zodat je kunt zien wanneer je 200 gram hebt. Tik het eitje open boven het bakje voor het eiwit en geef het eigeel een paar keer door tussen de twee eierschalen zodat al het eiwit in het schaaltje eronder valt. Ga net zo lang door tot je genoeg eiwit hebt en bewaar twee eidooiers voor de banketbakkersroom.

Klop met een mixer de eiwitten met de suiker en een snuf zout tot stijve pieken. Meng in een apart kommetje de poedersuiker met het amandelpoeder en spatel dit samen met het vanille extract door het eiwitschuim. Zeef vervolgens de bloem boven het mengsel en spatel het daarna erdoorheen.

Verwarm ondertussen de oven tot 180 ºC. Schep het bokkenpootjesbeslag in een spuitzak. Leg een velletje bakpapier op een bakplaat en spuit de bokkenpootjes op.  Bestrooi ze met geschaafde amandelen en zet ze voor 15 tot 18 minuutjes in de oven tot ze licht gekleurd zijn.

Maak ondertussen de banketbakkersroom voor de botercrème. Breng de melk samen met het vanille extract aan de kook in een steelpannetje. Meng de eidooiers met de eetlepel bloem en de poedersuiker in een kommetje. Giet als de melk kookt eerst een scheut melk in het kommetje bij de eidooiers. Roer goed doe elkaar en meng daarna de eidooiers door de rest van de melk in het pannetje. Breng weer aan de kook en laat het op laag vuur een paar minuutjes garen totdat het mooi dikkig is en bubbelt. Schenk de banketbakkers room uit in een ondiepe schaal, leg er een velletje vershoudfolie op en laat goed afkoelen in de koelkast.

Als alle bokkenpootjes afgebakken zijn en de banketbakkersroom afgekoeld is het tijd om de botercrème te maken. Klop 250 gram boter met een mixer luchtig met 60 gram poedersuiker. Roer er vervolgens de banketbakkersroom doorheen. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit het op de platte kant van de koekjes. Of smeer het met een klein spateltje of mes op de koekjes. Druk er een ander koekje tegenaan.

Laat de chocolade au bain-marie  smelten. Dit doe je door in een pan een laagje water te laten koken en daar een kom of kleiner pannetje boven te hangen. Smelt de chocola in het kleinere pannetje of kom. Dip de bokkenpootjes aan beide kanten in de chocola en leg ze op een bakplaat met een velletje bakpapier. Laat de bokkenpootjes een half uur op kamertemperatuur staan tot dat de chocolade gestold is.

Als je al deze stappen hebt doorlopen zijn je overheerlijke bokkenpootjes klaar. Omdat ze met botercrème gevuld zijn moet je ze wel binnen drie dagen opeten, maar dat is vast geen probleem. En anders trakteer je je collega’s, ouders of buren gewoon op een paar bokkenpootjes. Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


3 thoughts on “Overheerlijke bokkenpootjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *