Boeuf Bourguinon uit de slowcooker

Boeuf Bourguinon uit de slowcooker

Boeuf Bourguinon is voor mij echt een ultiem comfort food gerecht. Comfort food is voor mij eten waar je blij van wordt. Het is troostvol eten met volle smaken waar je je beter van gaat voelen na een lange en vermoeiende dag. Maar ook op een luie zondag is boeuf bourguinon geweldig. Het is een heerlijke winterse en verwarmende lekkernij.

Slowcooker recept

Dit recept is voor in de slowcooker, maar je kunt het ook prima in een braadpan maken. Je kunt de braadpan een paar uur (tot het vlees uit elkaar valt) op een laag pitje of sudderplaatje laten staan of de braadpan voor een uurtje of 2 in de oven zetten op 160 ºC. Boeuf bourguinon maken kost een beetje tijd en moeite, maar daarna heb je dan ook geweldig lekker eten.

Ik vind het heerlijk om boeuf bourguinon te maken. Meestal begin ik op zondagochtend al met het aanbraden van het vlees en het opsnijden van de groente, om dan de rest van de dag de slowcooker al het werd te laten doen. Zo kan ik de hele zondag uitkijken naar mijn overheerlijke avondmaal. Boeuf bourguinon is overigens ook een ideaal gerecht als je vrienden of familie te eten krijgt. Makkelijk van te voren klaar te maken en zeker een gerecht waar je indruk mee maakt!

Recept boeuf bourguinon

Dit recept voor boeuf bourguinon is voldoende voor 4 personen

  • 250 gram spekjes
  • 800 gram runder riblappen
  • 400 ml rode wijn
  • 1 bosje bospeen in plakjes
  • 3 stengels bleekselderij in blokjes
  • 2 uien in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • paar takjes verse tijm (of een eetlepel gedroogde tijm)
  • laurierblaadje
  • 225 ml kippenbouillon of een half kippenbouillonblokje
  • 250 gram champignons in vieren

Verwarm je slowcooker voor op stand 2 of verwarm je oven voor tot 160 ºC.

Bak de spekjes in een koekenpan op hoog vuur tot het vet eruit gelopen is en ze een mooie kleur hebben. Schep de spekjes uit de pan, maar laat het vet in de pan. Als er heel veel vet uit de spekjes komt kun je een gedeelte van het vet afgieten in een klein schaaltje. Gooi het vet niet weg. Gebruik een grote braadpan als je het gerecht in de oven klaar maakt. Bewaar de gebakken spekjes in een apart bakje.

Snijd de riblappen in blokjes, bestrooi ze met zout en peper en braad de blokjes in dezelfde koekenpan aan in het vet van de spekjes. Ik braad het vlees meestal in 2 of 3 porties aan, omdat er anders én niet genoeg ruimte in de pan is én omdat de pan te ver afkoelt. Je wil dat het vlees lekker bruin aan de buitenkant wordt, dus het is belangrijk dat je pan goed heet is. Als je veel vet van de spekjes hebt doe je iedere portie een beetje vet in de pan. Stel dat je niet genoeg vet van de spekjes hebt, dan kun je gewoon een scheutje bak en braad gebruiken. Het vlees kan na het aanbraden alvast de slowcooker in of in een grote schaal als je het gerecht in de oven klaar maakt.

Giet 200 ml wijn in de koekenpan die je net gebruikt hebt om het vlees aan te bakken. Maak de koekenpan tussendoor niet schoon! Gebruik een spatel om alle aangebakken stukjes los te krabben en laat de wijn even bubbelen. Giet vervolgens de wijn bij het vlees in de slowcooker of in de schaal.

Verhit opnieuw een beetje vet of een scheutje bak en braad in dezelfde koekenpan. Fruit de uien met een beetje zout en peper. Als de uien zacht zijn mogen de wortels en de bleekselderij erbij. Laat de wortel en de bleekselderij meebakken tot ze zacht zijn. Knijp de teentjes knoflook uit boven de pan en voeg de eetlepel tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree even meebakken zodat ‘ie ontzuurt. De groenten kunnen nu bij het vlees in de slowcooker. Draai de slowcooker terug naar stand 1.

Gebruik opnieuw de pan om in een scheutje bak en braad de champignons goudbruin en gaar te bakken. Doe de champignons in een apart schaaltje, laat ze afkoelen, dek ze af en zet ze in de koelkast.

Als je de boef bourguinon in een braadpan maakt kun je daar nu alle ingrediënten in doen. Giet de overige 200 ml wijn bij de groenten en het vlees en steek er het blaadje laurier en de takjes tijm bij. Het vocht moet nu de ingrediënten voor driekwart bedekken. Is dit niet het geval giet er dan een beetje kippenbouillon bij, maar ben hier voorzichtig mee. In de slowcooker verliest vlees namelijk vaak veel vocht en je wil niet dat je gerecht te dun wordt. Als je geen extra vocht hoeft toe te voegen, voeg dan een half kippenbouillon blokje toe. Nu is het tijd om de slowcooker of de oven het werk te laten doen. Geef de slowcooker op z’n minst 6 uur de tijd, maar het liefst nog 2 uur meer. In de oven duurt het minimaal 2 uur. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt.

Voeg een half uur voordat je gaat eten de bewaarde champignons en spekjes toe aan de boeuf bourguinon. Proef of de saus goed op smaak is en voeg eventueel een beetje zout of peper toe. Ik eet boeuf bourguinon het liefste met aardappelpuree, maar het is ook overheerlijk met pasta of brood. Eet smakelijk!

boeuf bourguinon

Summary
recipe image
Recipe Name
Boeug Bourguignon uit de Slowcooker
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit bericht!


1 thought on “Boeuf Bourguinon uit de slowcooker”

  • Klinkt erg lekker,ga vandaag aan de slag met de voorbereiding.
    Mijn gerecht gaat in de oven ,op 120gr. 3tot 4 uur. Ben zo benieuwd!! Ik kook voor 7 Gästen. Bedankt voor je recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *