Asperges uit de oven met ham en kaas

Asperges uit de oven met ham en kaas

Ja, het is weer zo ver: aspergetijd! Asperges uit de oven met ham en kaas is een van mijn favoriete manieren om ze te eten. Het is een rijk gerecht met een romige saus en een heerlijk kaas korstje. Lekker met aardappelpuree of aardappeltjes uit de oven. Dus als je zin hebt in een keer iets anders dan ‘klassiek’ met ham en ei, dan moet je dit recept zeker eens een keer proberen!

Kaas = comfort food

In mijn ogen zijn asperges met ham en kaas uit de oven echt ultiem comfort food. Waarschijnlijk door de toevoeging van kaas, wat in eerste instantie misschien een beetje een vreemde combinatie lijkt. Maar geloof me: het is echt heel lekker!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger niet zo’n fan was van asperges (vraag me niet waarom…), maar dit recept heeft er voor gezorgd dat ik inmiddels echt gek op ben. Inmiddels eet ik ze op allerlei manieren, klassiek, gegrild of met vis of ham. Dus heb je familieleden, vrienden, kennissen of collega’s die niet zo van asperges houden? Laat ze dan dit gerecht zeker een keer proberen!

Recept asperges uit de oven met ham en kaas

Dit recept voor asperges uit de oven is voldoende voor 2 personen.

  • 500 gram asperges (10-12)
  • 6 plakken ham (ik gebruik altijd beenham)
  • 25 gram boter
  • 20 gram bloem
  • nootmuskaat
  • 75 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • 150 gram geraspte kaas

Begin met het schillen van de asperges. Snijd een stukje van de onderkant en zorg dat ze rondom goed geschild zijn. Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook met een flinke snuf zout. Als het water kookt leg je de asperges erin en laat je het terug aan de kook komen. Als het water opnieuw kookt draai je het vuur uit. Laat de asperges voor 15 minuten staan met de deksel op de pan en schep ze er daarna uit met een schuimspaan o.i.d. Het kookvocht heb je zo nog nodig voor de saus.

Laat de boter in een steelpannetje smelten. Maak een roux door de bloem toe te voegen en laat even bakken. Meet 200 ml kookvocht af en giet dit scheut voor scheut bij de roux tot je een dikke gebonden saus hebt. Laat even bubbelen en voeg ondertussen zout, peper en een snuf nootmuskaat toe. Haal de saus van het vuur en roer er de slagroom doorheen. Scheid een ei en roer vervolgens de eidooier door de saus heen. Proef nu of de saus goed op smaak is en voeg eventueel nog een snufje zout toe.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.

Wikkel de asperges in de ham, maak steeds een rolletje met twee asperges erin. Leg ze in een ovenschaal en giet de saus er overheen. Bestrooi rijkelijk met kaas en zet de schaal voor 20 minuten in de oven of tot dat de kaas mooi goudbruin is. Serveer met aardappelpuree of rooster wat krieltjes in de oven. Eet smakelijk!

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *