Appel plaattaart met amandelspijs

Appel plaattaart met amandelspijs

Iedereen is gek op appeltaart, maar soms is het leuk om een keer nét iets anders te maken. Deze appel plaattaart is dan de perfecte oplossing! Lekker fris en zoet, simpel en ook nog eens een lust voor het oog! Ideaal als je plotseling visite krijgt of gewoon zin hebt in een lekker taartje.

Wat deze appel plaattaart nou net zo lekker maakt is amandelspijs. Ik vind het leuk en lekker om zelf amandelspijs te maken, maar je kunt dit ook gewoon bij de bakker of in de supermarkt kopen. Amandelspijs maken is super simpel als je een keukenmachine hebt. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig!

Recept appel plaattaart

Voor 6 personen

  • 2 appels met rode schil
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • ± 200 gram amandelspijs
  • Steunvulling (bakbonen of gedroogde bonen of kikkererwten o.i.d)
  • Bakvorm (± 23 bij 23 cm)

Recept amandelspijs

Voor 250 gram amandelspijs

  • 125 gram blanke amandelen
  • 125 gram suiker
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel citroensap

Begin met het blind bakken van het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de bakvorm in met een beetje zachte boter of een neutrale olie en bekleed de vorm met bladerdeeg. Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg met een vork. Leg een stuk bakpapier op het bladerdeeg en giet de steunvulling erin. Bak het bladerdeeg voor 20 minuten met de steunvulling. Haal de steunvulling eruit en bak het bladerdeeg nog 10 minuten of totdat de bodem mooi goudbruin is.

Maak terwijl het bladerdeeg in de oven zit het amandelspijs. Doe de amandelen en de suiker in de keukenmachine en maal fijn. Soms moet je de machine een paar minuten laten draaien, zodat alle nootjes goed fijn gemalen zijn. Voeg vervolgens het ei en het citroensap toe en laat de machine nog even draaien tot je een mooi egaal mengsel hebt.

Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen. Was en snijd ondertussen de appels. Schil de appels niet! Je merkt later niks van het velletje als de appels gaar zijn. Snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit en snijd ze in mooie plakjes. Ik heb voor dit taartje Elstar appels gebruikt, die zijn stevig, zoet zuur en hebben een mooi rood schilletje.

Als de bodem is afgekoeld kun je het amandelspijs erover verdelen. Zorg dat de hele bodem bedekt is met een dun laagje. Gebruik hiervoor een lepel of je vingers. Amandelspijs is erg plakkerig, het kan helpen om je vingers een beetje nat te maken. Leg vervolgens de appelpartjes in banen dakpansgewijs op het amandelspijs. Ik had precies genoeg ruimte voor die mooie banen.

Bak de appel plaattaart voor 40 minuten op 180 ºC. Laat de taart een beetje afkoelen, haal ‘m uit het bakblik en snijd er mooie stukken van. Eet smakelijk!

Appel plaattaart

Deel dit bericht!


1 thought on “Appel plaattaart met amandelspijs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *