Zo maak je de allerlekkerste tomatensoep

Zo maak je de allerlekkerste tomatensoep

Vroeger was ik niet zo’n fan van tomatensoep. Waarom? Geen idee! Tegenwoordig ben ik er gek op. Al helemaal sinds ik een nieuw trucje ontdekt heb waardoor je echt de allerlekkerste tomatensoep ooit krijgt.

Zodra het maar een klein beetje kouder begint te worden begin ik weer met soep maken. Ik ben gek op soep! Bij mijn ouders staat nog iedere zondagmiddag huisgemaakte soep op tafel. Bij mij iets minder vaak en meestal ook niet op zondagmiddag. Wij eten regelmatig soep als avondeten, meestal met een lekker stukje brood erbij.

Mijn zaterdagen breng ik meestal door in een hele leuke winkel met een restaurantje in Breda. Waarom? Nou, omdat ik daar werk. Afgelopen zomer was het af en toe een beetje rustig, zo kwam ik terecht in de keuken bij de chef. Hij gaf me een klusje: ik moest tomaten door midden snijden en op een bakplaat leggen. Niet zo heel spannend, maar ik was blij dat ik iets te doen had.

Tomatensoep uit de oven?!

Ik, nieuwsgierig als altijd, vroeg me af wat er met de tomaten zou gaan gebeuren als ik er mee klaar was. Ze gingen de oven in en daarna zou er tomatensoep van worden gemaakt. Waarom dan in de oven, als je er soep van gaat maken? Dat vroeg ik me nou ook af! Als je tomaten in de oven doet, met een beetje olijfolie en suiker, worden ze veel sterker van smaak. En dat zorgt voor super lekkere soep! Dat was ‘m al, de truc. Simpel he?

Een paar weken later had ik zin in tomatensoep. Ik moest gelijk denken aan wat ik had geleerd op werk en besloot de proef op de som te nemen. Ik deed braaf mijn tomaatjes in de oven met wat olijfolie en suiker. En niet heel veel later zat ik aan tafel, te smullen van de allerlekkerste tomatensoep die ik ooit geproefd had!

Recept tomatensoep met balletjes

Voor drie personen

  • 1,5 kilo trostomaten
  • Olijfolie
  • Suiker
  • Zout en peper
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Basilicum
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Begin met het halveren van de tomaten en leg ze met de gesneden zijde naar boven op een bakplaat. Bestrooi ze met suiker en een beetje zout en besprenkel ze met olijfolie. Zet ze vervolgens voor een half uur in de oven.

Snipper terwijl de tomaten in de oven zitten de ui en draai alvast de gehaktballetjes.

Meng in een kom het gehakt met het paneermeel, een half ei en zout en peper. Je kan eventueel wat gehaktkruiden aan de gehaktballetjes toevoegen als je dat lekker vindt. Soms heb ik zin in naturel en de andere keer gooi ik er wat kruiden in, het is maar net waar ik zin in heb. Kneed het mengsel met je handen en rol er kleine balletjes van. Bak de balletjes in een koekenpan in een beetje olijfolie bruin en gaar.

Als de tomaten uit de oven zijn kun je verder met de soep. Fruit de ui en de knoflook in een laagje olijfolie in een grote soeppan. Als de ui al een beetje glazig is voeg je twee eetlepels bloem toe. Even goed roeren en laten bakken zodat de bloem een beetje gaar wordt. Vervolgens voeg je er beetje bij beetje een halve liter water aan toe. Tussendoor steeds goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Als al het water goed is opgenomen kunnen het bouillonblokje, de tomaten en een paar klein gescheurde blaadjes basilicum erbij. Laat de soep vijf minuutjes pruttelen voordat je ‘m pureert met de staafmixer. Als de soep helemaal glad is voeg je er de balletjes aan toe.

En klaar is ‘ie! Lekker met een vers stokbroodje of een zelfgebakken focaccia. Eet smakelijk!

Tomaten

Summary
recipe image
Recipe Name
De allerlekkerste tomatensoep
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *