Aardappelsalade met venkel

Aardappelsalade met venkel

Dit recept voor aardappelsalade met venkel is overheerlijk om te eten in de zomer samen met een stukje gegrilde zalm of voor bij de barbecue. En de zomer komt er weer aan! Tijd dus voor dit lekkere recept. Ik maakte dit gerecht vaak deels ’s ochtends zodat ik aan het einde van de middag niet te lang in de hete keuken hoefde te staan. Glaasje witte wijn erbij, een tafel en wat stoelen in de zon in de tuin of op je balkon, heerlijk!

Recept aardappelsalade met venkel

Deze aardappelsalade met venkel is ruim voldoende voor 2 personen

  • 1 venkel
  • 400 gr krielaardappeltjes
  • 1 citroen
  • 50 ml mayonaise of frietsaus
  • 1/2 komkommer
  • 75 veldsla
  • Eventueel 2 zalmfilets

Dit kun je ’s ochtends al doen:

Begin met het schoonmaken van de krielaardappeltjes. Ik spoel ze altijd onder koud water af en wrijf ze dan droog met een theedoek. Eventuele restjes zand zijn dan zeker weg. De krieltjes kun je vervolgens in plakjes snijden. Snij de harde kern uit de venkel en snij de knol in dunne plakken. De groene pluimpjes kun je later gebruiken als garnering.

Zet een pan met kokend water en zout op en kook je krieltjes beetgaar. Leg de venkelplakken in een zeef en hang de zeef boven de pan kokend water met aardappelen. Op deze manier kun je de venkel stomen. Als de krielaardappelen gaar zijn spoel je ze onder koud water af zodat ze niet verder doorgaren. Droog ze af en bewaar ze in een saladekom. Zorg ook dat de venkel terug wordt gekoeld en leg de groente bij je aardappeltjes wanneer ze zijn afgekoeld.

Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snij in halve plakken. Dit kun je bij je aardappelen en venkel bewaren. Zet de salade in de koelkast wanneer je dit ’s ochtends al voorbereidt. De veldsla kun je er dan ook al bij doen.

Voor de dressing

De dressing kun je ook al van te voren maken. Maar let op: voeg de dressing pas op het laatste moment toe aan de salade anders wordt de sla slap.

Roer een dressing door de mayonaise of frietsaus te mengen met 2 eetlepels citroensap, ongeveer 50 ml water en zout en peper. Altijd even proeven natuurlijk. Is-ie lekker op smaak? De dressing bewaar je apart van de salade in de koelkast wanneer je het ’s ochtends al maakt.

Aan tafel!

Wanneer het tijd is om te gaan eten maak je je aardappelsalade met venkel af. Als je er gegrilde zalm bij wil serveren moet je zorgen dat je op tijd je zalm uit de koeling hebt gehaald zodat-ie een beetje op temperatuur heeft kunnen komen. Zet je grillpan op het vuur en laat de pan goed warm worden. Dep de zalm droog met keukenpapier en bestrijk met een beetje citroensap en olijfolie. Voeg zout en peper toe en laat het een paar minuten intrekken. Ondertussen is je pan goed heet. Bak de zalm aan beide kanten 2 tot 3 minuten waardoor de filets een mooi kleurtje krijgen maar nog roze zijn vanbinnen.

Voeg ondertussen de dressing toe aan de aardappelsalade met venkel en schenk voor jezelf en je gasten een lekker glaasje in. Aan tafel! Eet smakelijk.

Dit is een gastblog geschreven door mijn vriendin Martine. Zij zal hier af en toe haar favoriete recepten met jullie delen!

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *