Halloween DIY: Jack ‘O Lanterns

Halloween DIY: Jack ‘O Lanterns

Vroeger vierden we thuis ieder jaar uitgebreid Halloween. De tuin werd versierd, we maakten Jack ‘O Lanterns en gingen langs de deuren. Dit jaar besloot ik een oude traditie weer op te pakken en ging ik aan de slag met het uithollen van een pompoen.

Mijn Amerikaanse roots zorgen er voor dat ik de meeste feestdagen geweldig vind. Ook al heb ik mijn hele leven in Nederland gewoond, mijn moeder probeerde me toch op te voeden met (haar) Amerikaanse gewoontes. Ik ben vooral gek op Halloween, waarschijnlijk door alle leuke herinneringen die ik aan dit feest heb. Voordat Halloween bekend werd in Nederland vierden mijn ouders en ik dit al ieder jaar.

Griezelige voortuin

Net zoals je in Amerika ziet versierden mijn ouders ieder jaar de voortuin. Ik geloof dat we er zelfs een keer mee in de krant hebben gestaan. Er stond een reusachtig spook in de tuin, een grafsteen en er staken zelf twee paar benen uit de grond. Ook het raam in de woonkamer werd uitgebreid versierd met spinnenwebben, spinnen, vleermuizen en pompoenen.

Op Halloween zelf ging ik samen met mijn vriendinnetjes uit de straat langs de deuren. Flink uitgedost in griezelige verkleed kleren. Mijn favoriete outfit was die van een heks, met een grote punthoed en een lange zwarte jurk. We riepen dan ”trick or treat, money or eat” en kregen dan vaak iets lekkers van onze buren.

Een nieuwe traditie

Samen met mijn moeder holde ik ook ieder jaar een pompoen uit, om een Jack ‘O Lantern te maken. Eerst opzoek naar een mooie grote pompoen (die vroeger best lastig te vinden waren in Nederland) en dan aan de slag! Meestal met een simpel patroon, maar ieder jaar was ik ontzettend trots op het eindresultaat. En het ziet er ook gewoon heel gezellig uit, zo’n pompoen met een flakkerend lichtje in de woonkamer of tuin.

Dit jaar besloot ik samen met mijn vriendinnetje weer een keer een pompoen uit te hollen. En dit heb ik vastgelegd met foto’s zodat ik het nu met jullie kan delen. Hier komt het stappenplan!

Maak je eigen Jack ‘O Lantern

Dit heb je nodig:

  • Een grote pompoen
  • Papier en potlood
  • Punaises
  • Scherp mes (glad en met kartels)
  • Grote lepel
  • Eventueel een kleine schroevendraaier met een platte kop
  • Waxinelichtje met houdertje

Zoek eerst een patroon uit dat je wil uithollen (op Google en Pinterest kun je een hoop inspiratie opdoen). Je kan een klassieke Jack ‘O Lantern maken met driehoekjes als ogen en neus en een grote mond met een paar tanden of iets ingewikkelders uitzoeken. Ik raad je aan om met iets simpels te beginnen, het is namelijk best een klus om alles netjes uit te snijden. Print je patroon uit of teken het na.

Begin met het snijden van een kapje zodat je daarna alle zaden uit de pompoen kunt halen. Het is belangrijk dat je in één keer goed snijdt, zodat je het kapje straks terug op de pompoen kunt zetten. Haal daarna alle ‘prut’ uit de pompoen. Je kunt dit het beste gewoon met je handen doen, het is wel een beetje een vies klusje. Zorg dat je alle draden en het zachte vruchtvlees goed weg haalt, zo blijft je pompoen uiteindelijk langer goed.

Patroon Jack 'O Lantern   Uithollen Jack 'O Lantern

Prik nu met een punaise je patroon op de pompoen en prik met een andere punaise (of een naald of iets anders puntigs) gaatjes op de lijnen van je patroon. Zodat het patroon helemaal op de pompoen komt te staan. Prik de gaatjes best dicht bij elkaar, dan is het straks makkelijker om het patroon uit te snijden.

Dan is het nu eindelijk tijd om het patroon uit te snijden! Ga voorzichtig met je mes langs de gaatjes en snijd het patroon uit. Het is best een gepriegel en het vergt wat geduld, maar als je rustig blijft krijg je gegarandeerd een mooi eindresultaat. Ik heb voor sommige stukjes ook een platte schroevendraaier gebruik om mee te steken, dit is bijvoorbeeld handig als je korte rechte stukjes hebt. Haal heel je keukenlade overhoop en ga opzoek naar iets wat jij fijn vindt werken!

Als je heel het patroon hebt uitgesneden is je Jack ‘O Lantern klaar! Zet er een waxinelichtje met een houdertje in en steek als het donker wordt het kaarsje aan.

Jack 'O Lantern   Jack 'O Lantern   Jack 'O Lantern

 

 

Deel dit bericht!


2 thoughts on “Halloween DIY: Jack ‘O Lanterns”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *