Pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker

Pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker

Dit recept voor pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker is onweerstaanbaar lekker! Een aantal jaren geleden was pulled pork een ware hype op alle foodtruck festivals. Grote kans dat je wel eens zo’n lekker broodje hebt gegeten met langzaam gegaard varkensvlees en barbecue saus. Deze pulled pork is minstens net zo lekker (volgens vriendin-lief zelfs véél lekkerder) als de pulled pork op zo’n festival. En weetje wat? Het is ook nog eens heel simpel te maken!

Amerikaans gerecht

Pulled pork is een typisch Amerikaans gerecht. Hier was het dan ook al veel eerder bekend en populair dan in Nederland. Ik kan me de eerste keer dat ik een broodje pulled pork at nog goed herinneren. We waren op vakantie in Amerika en mijn familie had een feestje georganiseerd voor o.a. mijn verjaardag. Het feestje was bij mijn tante in de tuin en het was de bedoeling dat iedereen iets te eten meebracht, een typische Amerikaanse gewoonte. Een van mijn tantes had pulled pork gemaakt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dacht: ”Wat is dit voor goddelijk lekker broodje?”.

Slow cooker pulled pork

Het duurde niet lang voordat we (in dit geval mijn ouders) een slowcooker kochten en zelf aan de slag gingen met het maken van pulled pork. Dit is inmiddels al weer jaren geleden. Nu ik zelf in het bezit ben van een slowcooker maak ik zo nu en dan een grote portie pulled pork. Genoeg voor een paar porties in de vriezer, zodat we een paar keer per jaar kunnen genieten van dit heerlijke Amerikaanse gerecht.

Deze versie met Dr. Pepper is mijn favoriet. Op de een of andere manier wordt het vlees super mals en smaakvol door de frisdrank. Zo’n gekke combinatie kom je natuurlijk alleen in een Amerikaans recept tegen. Ik als (halve) nuchtere Hollandse moest er dan ook wel even over nadenken voordat ik aan de slag ging met dit recept. Ik beloof je: het vlees gaat niet naar frisdrank smaken en wordt ook niet overdreven zoet. Het wordt er alleen maar onweerstaanbaar lekker van!

Recept pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker

Dit recept voor pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker is voldoende voor 10-12 porties

  • 2 – 2.5 kilo procureur (tip: haal het vleesbij de Hanos of een andere groothandel, daar is het een stuk voordeliger dan bij de slager. Je kan ook ontbeende varkensschouder gebruiken, maar procureur heeft mijn voorkeur)
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • flinke snuf chilipoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 2 theelepels zout
  • ± 1 theelepel (versgemalen) peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 rode uien
  • 1 blikje Dr. Pepper
  • ± halve fles barbecue saus (ik raad Missisippi barbecue saus original van de Sligro aan, maar iets anders is ook prima)

Verwarm je slowcooker tenminste 20 minuten voor op de hoogste stand. Meng de ingrediënten voor de rub (de bruine suiker, het paprikapoeder, het knoflookpoeder, het chilipoeder, het komijnpoeder, het zout, de peper en de mosterd) door elkaar en smeer het vlees er goed mee in. Je kan het vlees nu één (of meerdere uren) laten marineren, maar je kunt er ook gelijk mee aan de slag. Het moet tenslotte nog een tijdje op staan.

Verwarm op hoog vuur een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Schroei het vlees aan alle kanten dicht. Snijd de uien in partjes en leg onderin de slowcooker. Leg het vlees op de uien en overgiet met het blikje Dr. Pepper. Sluit de slowcooker af met de deksel, zet ‘m op de laagste stand en laat het vlees 7 tot 8 uur langzaam garen.

Haal na 8 uur het vlees uit de slowcooker, bewaar een kopje van het vocht en giet de rest weg. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Stop het terug in de slowcooker en meng het met het vocht en ongeveer een halve fles barbecue saus. Laat het nog een halfuurtje in de slowcooker zitten zodat het goed warm is en de smaken goed gemengd zijn. Je pulled pork is klaar om op te eten! Serveer op verse witte (harde) broodjes en eet er (homemade) coleslaw bij. Eet smakelijk!

Pulled pork uit de oven

Je kunt deze pulled pork ook in de oven maken. Het recept blijft hetzelfde, je gebruikt alleen een grote braadpan in plaats van een slowcooker en het gaat een klein beetje sneller. Begin met 3 uur op 120 ºC en daarna nog eens 3 uur op 150 ºC. Het nadeel van de oven vind ik dat je thuis moet blijven en dat het meer energie verbruikt. Ik laat mijn slowcooker gerust aan staan als ik een dagje van huis ga, maar dit zou ik met mijn oven nooit doen. Het eindresultaat smaakt natuurlijk wel even lekker!

Deel dit bericht!


1 thought on “Pulled pork met Dr. Pepper uit de slowcooker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *