Cinnamon rolls met roomkaas topping

Cinnamon rolls met roomkaas topping

Hier is ‘ie dan, mijn recept voor cinnamon rolls met roomkaas topping! Het is alweer een tijdje terug dat ik een recept plaatste voor cinnamon rolls van croissantdeeg, waarin ik jullie mijn recept voor ‘echte’ cinnamon rolls beloofde. Deze kaneelbroodjes zijn een miljoen keer lekkerder dan de versie van croissantdeeg beloof ik je alvast! Ze zijn alleen wel een klein beetje (veel) meer werk… Maar het eindresultaat is dan ook onweerstaanbaar lekker!

Amerikaans recept

Dit recept voor cinnamon rolls is een traditioneel Amerikaans recept. Cinnamon rolls worden in Amerika vaak als ontbijt gegeten. Vooral rond het einde van het jaar tijdens kerst zul je ze in veel Amerikaanse huishoudens tegenkomen. Ik vind ze persoonlijk een beetje heftig als ontbijt en deel ze vaak uit als gebakjes bij een speciale gelegenheid. Wist je dat ze in Amerika cinnamon rolls op dezelfde manier verkopen als croissantdeeg? In zo’n blikje zegmaar. Dat mogen ze van mij hier ook wel invoeren!

Maargoed, tot die tijd aangebroken is moeten we zelf aan de slag. Mijn recept van traditionele Amerikaanse cinnamon rolls komt oorspronkelijk van The Pioneer Woman, een van mijn favoriete Amerikaanse foodblogs. Dit recept is voor een gigantische hoeveelheid cinnamonrolls. Mijn aangepaste recept is precies genoeg om 1 springvorm te vullen. Daarnaast gebruik ik ook een ander recept voor de topping, wat me doet herinneren aan zomervakanties in Amerika.

Amerikaans recept

Mijn herinneringen aan cinnamon rolls

Vroeger als we mijn oma in Amerika bezochten was een van de eerste dingen die we deden een bezoekje brengen aan ‘The Bohemian Ovens’, een bakkerij in het dorp waar mijn oma woont. Hier hebben ze de lekkerste cinnamon rolls van de hele wereld! Een bezoekje aan Amerika was dan ook niet compleet zonder tenminste één cinnamon roll gegeten te hebben. Deze heerlijke zoete broodjes herinneren me aan deze zorgeloze vakanties uit mijn kindertijd. Maar zelfs zonder deze zoete herinneringen zullen deze broodjes overheerlijk smaken, dat beloof ik je.

Recept cinnamon rolls

Dit recept is voldoende voor ongeveer 12 cinnamon rolls

  • 230 ml volle melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 50 gram suiker
  • 260 + 30 gram bloem
  • 3,5 gram droge gist (half zakje)
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • Gesmolten boter om het deeg mee te besmeren (ong. 50 gram)
  • 50 gram suiker
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 100 gram monchou
  • 50 gram zachte boter
  • 125 gram poedersuiker
  • theelepel vanille extract

Verwarm de melk met de suiker en de zonnebloemolie in een pannetje tot lauwwarm. Strooi de gist bovenop en laat 5 minuutjes staan, zodat de gist weer actief kan worden.

Meng het mengsel in een grote kom met 260 gram bloem. Je hoeft niet te kneden, doorroeren met een pollepel of spatel is genoeg. En laat het 1 uur rijzen om een warm plekje.

Meng er nu de overige 30 gram bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout doorheen. Het deeg is nu klaar voor gebruik! Vet een springvorm of andere vorm bakblik in met boter en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem.

Rol het op een bebloemd aanrecht uit tot een grote rechthoek. Verdeel er de boter, suiker en kaneel overheen zodat de hele oppervlakte bedekt is. Rol het deeg op tot een lang rol (begin met rollen vanaf de langste kant). Snijd het deeg in plakken van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter en leg ze in de bakvorm. Zorg dat er een beetje ruimte tussen de rolls is, zodat ze nog ruimte hebben om te rijzen. Laat ze 20 minuten op het aanrecht staan voordat je ze afbakt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 ºC. Bak de cinnamon rolls voor 15 tot 18 minuten af, tot ze mooi goudbruin zijn. Maak ondertussen de roomkaastopping. Meng met een (hand)mixer de roomkaas met de zachte boter, de poedersuiker en het vanille extract. Klop het tot een luchtig mengsel.

Besmeer de cinnamon rolls gelijk met de roomkaastopping en laat ze afkoelen voordat je begint met smullen. Perfect om uit delen, een ‘gebakje’ waar iedereen blij van wordt. Eet smakelijk!

 

 

Deel dit bericht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *